
Orter är spännande, de finns och ibland utan vår vetskap. Här har vi en med trevliga namnet Bullmark. Väderstrecket norrut, den är nämligen en mindre tätort i Umeå kommun vid Sävarån, 16 km från Sävar och cirka 30 km norr om Umeå.
Förledet i byns namn är det förkristna mansnamnet Bulle. Liksom andra mark-byar med sådana förled anses den ha uppkommit som nybygge under medeltiden. Antal invånare är 319 stycken år 2010.
Vad bjuder byn på? Jo, utöver byns vackra bebyggelse med gårdar och ängar finns det också ett rikt föreningsliv. Bullmark är enligt sin egen reklam en landsortsidyll med naturskönt läge. Bullmark var tidigare en utpräglad jordbruksbygd och känslan av jordbruksbygd finns fortfarande kvar.
Genom byn rinner Sävarån som erbjuder fiske eller ett dopp. I Bullmark finns också skoterleder, isbana för skridskoåkning och ett elljusspår för den motionsintresserade. Oj då, för en semesterfirare?
Fotboll fanns förr i tiden på alla orter så gott som, här finns Furunäs/Bullmarks IK, man har tydligen herrlag, ungdomslag likaså, bilder visar även tjejer spela. Men deras hemsida är milt sagt - usel. Furunäs Bullmark IK har två av sina gräsbelagda fotbollsplaner på Movallen i Furunäs. 2012 fanns de tydligen i - Division 6 Herr, Västerbotten södra gr 1. Mycket förluster, lite synd.
Själva skriver de:"Furunäs Bullmark IK är en välkänd Idrottsklubb med ett gediget förflutet. Den startade som Furunäs under 1940-talet, när varje by hade ett fotbollslag. Byarna spelade mot varandra och hade lokala derbyn. Hösten 1950 anmäldes Furunäs till seriespel i Sävar-Bygdeåserien. Efter att ha spelat på jord och sandplan uppe vid Klappmarksvägen i många år, flyttades fotbollsplanen och 1961 iordningställdes en ny gräsplan och ett omklädningsrum i Furunäs. De var tidigt ute med egen anläggning och gräsplan. Det är nuvarande Movallen.

Furunäs och Bullmark slog sen ihop sina föreningar 1967 och en kommunal gräsplan, Kamvallen, med omklädningsrum byggdes i Bullmark. Damfotbollen startade 1973 och var under 1980-talet med i en Allsvensk serie med lag som Luleå, AIK och Hammarby.
Ungdomsverksamheten ökade kraftigt under 1990-talet och föreningen hade under några år femton lag, från damer och herrarnas A-lag - till knattelagen. Movallen byggdes då ut med ytterligare en gräsplan. Idag, herrlag och knattelag."
Det anordnades skidtävlingar och stafetter i byarna med flera duktiga som tävlade i skidspåren. Assar Rönnlund startade som junior sin skidkarriär i Furunäs innan han flyttade till IFK Umeå.
På FB läste jag på en sida för klubben:
"Vi ser framemot en spännande och förhoppningsvis framgångsrik säsong 2014! Om allt går som det ska kommer vi att spela division 6 fotboll i furunäs/bullmarks röda/blåa ställ. Målet är helt klart att gå upp direkt till femman och eftersom vi har ett helt nykomponerat lag ..."
Hur det gick får ni söka efter, men ni vet ungefär nu. Här kan du också skåda Bullmarks Kapell, byggt och klart år 1934. Om du åker hit, ta med bullar!?
Bild från orten och fotbollslaget, röda tröjor med blå byxor, ungefär som ÖIS:
Källor:
sv.wikipedia.org
bostaden.umea.se
ica.se
www2.idrottonline.se
everysport.com
facebook.com
furunas.se